راهنمای برگزاری روضه خانگی: مراحل و نکات مهم

روضه خانگی یکی از سنت های قدیمی شیعیان است که سالیان سال در سوگواری ائمه اطهار علیهم السلام برگزار میشود. در سالیان اخیر با شیوع بیماری کرونا، این گونه مراسمات مذهبی خانگی به لطف خدا و مدد صاحبان اصلی روضه، رونق بیشتری نسبت به قبل گرفته اند. این مراسمات مذهبی شامل برکات ویژه ای برای برگزار کننده ی روضه خانگی، مداح و سخنران، مستمعین و… هستند و بسیاری از بزرگان دین توصیه به برگزاری روضه و عزاداری در سوگ ائمه علیهم السلام به خصوص حضرت امام حسین علیه السلام کرده اند. برگزاری یک روضه ی خانگی خوب و آبرومند شامل مراحل و نکاتی است که در ادامه ی مطلب به برخی از آن ها اشاره میکنیم.
مراحل برنامه ریزی و برگزاری روضه خانگی
برنامه ریزی از پیش برای مجلس روضه خانگی، به برقراری نظم و برگزاری هرچه بهتر جلسه کمک شایانی میکند. نکات ذیل میتواند شما را در برنامه ریزی برای مراسم مذهبی خانگی راهنمایی کند.
تعیین زمان دقیق روضه
مجالس روضه خانگی غالباً در ایام شهادت و وفات ائمه علیهم السلام برگزار میشوند. با این حال برخی به دلیل برکات ویژه ی این محافل مقید به برگزاری مراسمات ماهانه و یا هفتگی هستند. شما میتوانید با توجه به نیت خود، تاریخ برگزاری مراسم مذهبی خانگی خود را تعیین کنید.
تعیین مکان
همان طور که از نام مراسم عیان است، مقصود برگزاری یک مراسم مذهبی خانگی است ، شما میتوانید اتاق پذیرایی منزل را انتخاب کنید. و یا در صورت امکان از فضای قابل استفاده ی حیاط و پارکینگ منزل برای برگزاری روضه خانگی استفاده کنید. به شرط اینکه فضای کافی برای مهمانان مراسم وجود داشته باشد و شرایط راحتی مهمانان را فراهم کنید. آرامش و صفای مکان مد نظر شما نیز اهمیت بالایی دارد.
فراهم کردن شرایط
برای برگزاری مراسم روضه خانگی لازم است وسایل لازم را پیش از برگزاری مراسم مهیا کنید. این ملزومات شامل فرش، صندلی یا پشتی، ادوات صوتی مناسب، کتب قرآن و یا ادعیه، پرچم و سیاهی و وسایل پذیرایی از مهمانان مراسم میباشند.
دعوت از مهمانان
با توجه به شرایط خود و گنجایش مکان انتخابی، لیستی از افراد برای شرکت در روضه خانگی تهیه کنید. سپس از طریق ارسال پیام، تماس تلفنی و یا رو در رو زمان دقیق و نوع مراسم خود را اطلاع داده و از مهمانان برای حضور در مراسم دعوت کنید.
هماهنگی با مداح و سخنران
برای پر بار برگزار شدن روضه خانگی، بهتر است از پیش سخنران ماهر و مداح با تجربه ای انتخاب کنید و با آن ها در خصوص موضوع و نوع مراسم خود هماهنگ کنید و از آن ها دعوت کنید. برای این کار میتوانید از افرادی که تجربه ی برگزاری این گونه مراسمات را دارند راهنمایی های لازم را بخواهید.
مدیریت هزینه های روضه خانگی
برگزاری مجالس روضه خانگی توصیه شده توسط بسیاری از بزرگان دین و شامل برکات ویژه ای همچون افزایش طول عمر، افزایش رزق و روزی، صله رحم و… است. با این حال برخی به دلیل نگرانی بابت هزینه های مراسم، خود را از این برکات محروم میکنند. لازم نیست که حتما مجلس پر زرق و برق و تجملاتی ای برگزار کنید. میتوانید از حداقل افراد ( اعضای خانواده ) برای مراسم خود دعوت کنید و پذیرایی ساده ای از آن ها به عمل آورید. اصل مهم برپایی مجلسی در سوگ و گرامیداشت ائمه علیهم السلام است. در ادامه به برخی از مواردی که میتواند سبب مدیریت و کاهش هزینه ها شود اشاره میکنیم.
تعیین بودجه
در ابتدا، هزینه و بودجه ای که در اختیار دارید را مشخص کنید. سپس طبق توان مالی خود هزینه های مراسم را مدیریت کنید.
تعداد مهمانان
میتوانید برای کاهش هزینه های مراسم، از تعداد مهمانان اندکی دعوت کنید. همچنین به جای دعوت از مداحان و سخنرانان پر آوازه که مطالبه ی مالی بالایی دارند، از کسانی که این خدمات را با حداقل هزینه یا حتی رایگان انجام میدهند دعوت کنید.
پذیرایی ساده
نیازی نیست که حتماً با غذای نذری و انواع میوه و شیرینی از عزاداران پذیرایی کنید. میتوانید برای مدیریت هزینه ها به طور ساده و بدون تکلف تنها با چای روضه و قند از افراد پذیرایی کنید. البته اگر شرایط اقتصادی قابل قبولی دارید، دادن نذری به خصوص برای حضرت اباعبدالله علیه السلام نیز شامل فواید و برکات بسیاری است.
صرفه جویی
برای برگزاری یک مجلس روضه خانگی به ساده ترین و بی تکلف ترین شکل ممکن، میتوانید از وسایل موجود در منزل استفاده کنید و حتی با قرض گرفتن برخی اقلام، در هزینه ها صرفه جویی کرده و هزینه ها را به حداقل برسانید.
کمک از اقوام
میتوانید ملزومات مراسم همچون سیستم صوتی، کتب ادعیه، پرچم و سیاهی و… را از اقوام قرض کرده و پس از مراسم به آن ها بازگردانید. همچنین میتوانید مراسمات مذهبی خانگی را به طور دوره ای بین اقوام و همسایه ها برگزار کنید که چراغ عزای ائمه علیهم السلام دائم روشن باشد و هزینه های مراسم بین افراد تقسیم شود.
انتخاب موضوعات مناسب برای سخنرانی
انتخاب موضوع مناسب، در بسیاری از موارد مناسبتی و متناسب با ایام برگزاری روضه است. با این حال برخی از موضوعات مناسب برای سخنرانی را در ذیل ذکر میکنبم.
موضوعات مذهبی و اخلاقی
انتخاب موضوعاتی همچون توحید، توکل، توبه از گناهان، صبر، خودسازی و… به دانش مذهبی و اخلاقی حضار کمک شایانی میکند.
تاریخ زندگانی ائمه علیهم السلام
بیان دقیق و مستند درباره ی تاریخ ائمه علیهم السلام انتخاب مفیدی است که میتواند شبهات احتمالی حضار در این باره را برطرف سازد.
تفسیر قرآن و احادیث
انتخاب تفسیر قرآن و احادیث معصومین علیهم السلام به عنوان چراغ راه برای سخنرانی بسیار مثمر ثمر میباشد.
مسائل اجتماعی و فرهنگی
سخنران آگاه و باسواد با بیان موضوعات روز جامعه میتواند به دانش و آگاهی اجتماعی و فرهنگی حضار بیفزاید.
جمع بندی
در این مقاله با موضوعاتی همچون نحوه برنامه ریزی برای روضه خانگی، چگونگی مدیریت هزینه های روضه خانگی و انتخاب موضوع مناسب برای سخنرانی روضه خانگی همراه شما عزیزان بودیم. شما میتوانید با مراجعه به وب سایت ما، از دیگر مطالب بارگزاری شده استفاده کنید. امیدواریم همراهی با ما برای شما مفید واقع شده باشد.